Kewatec Aluboat

Lotsbåtsolycka i Finska viken

9.12.2017

Finnpilot Pilotage Oy.s lotsbåt L242 kantrade utanför Emsalö igår klockan 16.58. Båten sjönk under vändningsarbetet och dykare hittade de två saknade lotskutterförarna omkomna inne i båten. Räddningsarbetet pågick i över åtta timmar och avslutades mitt i natten. Vädret vid olycksplatsen var enligt gränsbevakningen mycket utmanande. Hög sjögång försvårade räddningsarbetet.

Den snabbgående lotsbåten PILOT L242 är av modellen Kewatec Pilot 1500 och levererades till Finnpilot på hösten 2015. Båten är 15,4 meter lång och 5,1 meter bred. Den är utrustad med två 13-liters marindieselmotorer och axelpropulsion.

Båten är byggd enligt designkategori B och certifierad av VTT. Skrovet är indelat i 5 vattentäta sektioner, och en separat styrhytt. Båtens vattentäthet förutsätter att skottdörrar och däcksluckor är stängda och skalkade. Båtens har omfattande säkerhetsutrustning för 10 personer, livflotte, flytvästar, räddningsdräkter, portabla nödsignalsändare (EPIRB och SART), nödraketer och livbojar.

”Vi är djupt chockerade på skeppsvarvet. Vårt djupaste deltagande i den sorg som drabbat de förolyckades närmaste och arbetskamrater”, säger Kewatec AluBoats verkställande direktör Jens Ahlskog. ” Vi startade genast arbetet med att bistå myndigheterna i arbetet att snabbt utreda olyckans orsak.”