Kewatec Aluboat

Luotsiveneonnettomuus Suomenlahdella

9.12.2017

Finnpilot Pilotage Oy:n luotsivene L242 kaatui Porvoon edustalla eilen klo 16.58 lähellä Emäsalon pohjoista luotsipaikkaa. Vene upposi kääntöoperaation aikana, ja sukeltajat löysivät kaksi kateissa ollutta kutterinhoitajaa uponneesta luotsiveneestä. Pelastustyöt olivat käynnissä yli kahdeksan tuntia. Ne lopetettiin vasta keskellä yötä. Merivartioston mukaan voimakas merenkäynti vaikeutti pelastustöitä.

Nopea luotsivene L242 oli malliltaan Kewatec Pilot 1500. Se toimitettiin Finnpilotille syksyllä 2015. Vene on 15,4 metriä pitkä ja 5,1 metriä leveä. Se on varustettu kahdella 13 litran akselivetoisella meridieselmoottorilla.

Vene on VTT:n tarkastama. Se on rakennettu suunnittelukategorian B mukaan. Veneen runko on jaettu 5 vesitiiviiseen osastoon, ja rungon päällä on erillinen ohjaamo. Vesitiiviys edellyttää, että kaikki laipio-ovet ja kansiluukut ovat suljettuina ja skalkattuina. Veneellä on kattava turvavarustus 10 hengelle; pelastuslautta, pelastusliivit, pelastautumispuvut, kannettavia hätäsignaalilähettimiä (EPIRB ja SART), hätäraketteja ja pelastusrenkaita.

”Olemme telakalla syvästi järkyttyneitä tapahtuneesta. Otamme sydämestämme osaa onnettomuudessa menehtyneiden luotsikutterihoitajien omaisten ja työtovereiden tuskaan ja suruun”, sanoo Kewatec AluBoatin toimitusjohtaja Jens Ahlskog. ”Aloitimme välittömästi onnettomuuden jälkeen työt viranomaisten auttamiseksi, jotta onnettomuuden syy selviäisi nopeasti.”