Kewatec Aluboat

KEWATEC ALUBOAT TECKNADE STORT LOTSBÅTSKONTRAKT MED NORSK OPERATÖR

21.3.2017

Oy Kewatec AluBoat Ab och det norska bolaget Buksér og Berging har tecknat ett avtal gällande leverans av tre snabbgående lotsbåtar. Båtarna skall levereras senast i januari 2018.

Kewatec AluBoat har tecknat ett skeppsbyggnadsavtal med den norska lotsbåtsoperatören Buksér og Berging. Avtalet omfattar tre båtar samt en köpoption om ytterligare två båtar, och avtalets sammanlagda värde är ungefär 6 M €. Båtarna är av modellen PILOT 1820 IPS, och båtarna levereras i slutet av detta år samt i början av nästa år.

Den nya lotsbåtsmodellen har en totallängd på 18,2 meter, bredden är 5,4 m och djupgången 1,3 meter. Båten väger 21,5 ton, den har en toppfart på 35 knop och utrustas med två Volvo Penta 700 hk motorer och IPS900 propulsionsdrev. Förutom den tvåmanna starka besättningen rymmer båten också 10 passagerare, så den är även lämpad att vid sidan av lotsningsuppdragen exempelvis transportera fartygsbesättning.

Kewatec AluBoats verkställande direktör Jens Ahlskog är tacksam: ”Vi levererade tre mindre lotsbåtar åt samma kund ifjol, och vi är självfallet mycket glada över att vi förutom den goda feedbacken också får leverera fler lotsbåtar till det norska lotsväsendet.” De nya båtarna är två meter längre och utrustas med IPS-propsulsionsdrev från Volvo Penta. ”Användning av IPS-drev i lotsbåtar är inte alltför vanligt, men tack vare en stor skillnad i bränsleförbrukningen så är det mycket vettigt i detta fall – båtarna används runt 3000 timmar i året”, summerar Ahlskog.

LOS1820 IPS_Draft